Попи Української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП) у Києво-Печерській лаврі є не лише п’ятою колоною Кремля, це один з підрозділів діяльності Федеральної служби безпеки Росії в Україні.

На цьому наголосив очільник Головного управління розвідки Міноборони України 2015 – 2016 років, голова Служби зовнішньої розвідки України 2020 – 2021 років, генерал-лейтенант Валерій Кондратюк.

Колись він був керівником й чинного начальника ГУ розвідки Міноборони України, тоді Кирило Буданов був оперативником.

Один мій знайомий генерал, який ще служив за часів радянської влади казав: “Я не ходжу у Києво-Печерську лавру, тому що я всіх цих попів знаю за оперативними агентурними псевдонімами”. Тому це не лише є п’ятою колоною. Це взагалі було одним з підрозділів діяльності Федеральної служби безпеки Росії”, – наголосив ексголова української розвідки в інтерв’ю журналістам “Радіо Свобода”. 

Також генерал-лейтенант нагадав, що у 2014 році біля міста Слов’янськ монахи Києво-Печерської лаври брали участь у боях проти українських спецпризначенців. 

Там були люди, які тоді обстріляли спецпризначенців Служби безпеки. Потім, коли ми їх знищили, встановили, в одного був позивний “Ромашка”. Це був дзвонар Києво-Печерської лаври. І таких людей було багато”, – розповів Кондратюк. 

На запитання, чи інформував він президента Зеленського стосовно діяльності московських попів у Лаврі, Кондратюк відповів, що у політиці виступати проти релігійної організації – це втрачати рейтинги. 

Це було очевидними речами. Релігійне питання дуже чутливе для політиків. Тому це виборці, і це вплив, і це безумовно політичні рейтинги. І до цих питань завжди підходили дуже обережно. І я дуже радий з того, що Служба безпеки під час війни очолила цей хрестовий похід проти антихрестів в рясі, проти російського патріархату саме які діяли й діють на користь Російської Федерації”, – пояснив ексголова розвідки. 

Нагадаємо, голова СБУ Василь Малюк розповів, що 61 священнослужитель УПЦ МП підозрюється у роботі на РФ. Суди в Україні винесли 7 вироків клірикам УПЦ МП. Двох із них обміняли, одного – на 28 полонених українців. Припинено громадянство України для 19 попів УПЦ МП.

Предстоятель УПЦ МП Онуфрій бреше про відмову від російського паспорта. А колишній намісник Лаври митрополит УПЦ МП Павло Лебідь, в народі Паша Мерседес, перебуває під домашнім арештом. СБУ підозрює Лебєдя у “розпалюванні релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України” (ст. 161 та 436-2 ККУ).

Як повідомляв “ВК”, представники Державної аудиторської служби під час ревізії Києво-Печерської Лаври виявили 36 новозбудованих самочинних будівництв – усі вони є комерційними та господарськими приміщеннями (тобто не мають прямого відношення до чернечого життя/побуту).

29 березня прихильники УПЦ МП мали покинути територію Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Однак не виїхали – до сьогодні.