Реалізація законопроєкту потребуватиме 69,95 млн грн фінансування з держбюджету.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому урядовий законопроєкт №9354 “Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я”.

Потенційний парк знаходиться на Київщині на території Вишгородського району, повідомляє представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Він розповів, що площа парку-пам’ятки сягатиме близько 138,5 гектара. Землі з державної власності нададуть у постійне користування.

Мельничук додав, що передбачається утворення спеціальної адміністрації “Межигір’я” у сфері управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

У пояснювальній записці зазначається, що нараз на території урядової резиденції “Межигір’я” проводяться екскурсії та відпочивають люди. Однак кошти за відвідування не сплачуються до державного бюджету, що в умовах військового стану  та значного бюджетного дефіциту є неприпустимим. Реалізація законопроєкту потребуватиме додаткового фінансування з держбюджету за програмою “Збереження природно-заповідного фонду” у сумі 69,95 млн грн.

Нагадаємо, Київська міська рада підтримала оголошення ботанічної пам’ятки “Заплава орхідей” та зоологічної пам’ятки “Гай хижих птахів” у Голосіївському районі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів схвалило клопотання про створення заказника “Вільний Свидовець” на Закарпатті, де планували збудувати гірськолижний мегакурорт.