Більшість турецьких виробників г/к рулону покладаються на сляби російського походження

Новий раунд санкцій ЄС щодо РФ може вплинути на металургів Туреччини, повідомляє SteelOrbis.

Євросоюз у рамках 11-го пакету санкцій проти РФ посилив обмеження на імпорт товарів зі сталі до блоку. Компанії, що постачають до країн ЄС металопродукцію, що підпадає під санкції, матимуть додатково надати докази, що використані вихідні матеріали для переробки в третій країні не були поставлені з РФ.

Більшість турецьких виробників г/к рулону покладаються на сляби російського походження. У січні-квітні поточного року Туреччина імпортувала 842 тис. т цієї продукції, 64% від загального обсягу припало на РФ. Водночас загальний обсяг турецького експорту HRC у зазначений період склав 324 тис. т, більш ніж половина припадала на європейський ринок. За словами одного із трейдерів, турецьким виробникам тепер варто бути обережнішими, а бізнес стане менш гнучким.

Схожа ситуація й у секторі заготовок. У січні-квітні поточного року Туреччина імпортувала близько 1,4 млн т цієї продукції, 43% від загальних обсягів припадає на РФ. Очікується, що нові санкції вплинуть на менших турецьких переробників заготовки. Проте експорт турецького сортового прокату до Європи деякий час знаходиться на мінімальному рівні, тож ризики для них будуть не такими відчутними.

Як повідомляє S&P Global, цілком можливо, деякі турецькі комбінати перенаправлять експорт сталі, що містить вихідні матеріали російського походження, на ринки за межами ЄС. Натомість європейським покупцям постачатимуть продукцію, що походить із Туреччини чи інших країн, у тому числі із Південно-Східної Азії чи Північної Африки, вважають турецькі джерела.

Проте повне усунення російської сировини та заміна її альтернативою для збереження того самого рівня експорту до ЄС може бути неможливою через обсяги постачання до країни російського металу та його конкурентоспроможності для турецьких покупців порівняно з іншими джерелами. Це особливо актуально саме для турецького імпорту заготовки і слябів, де частка РФ набагато більша, ніж у готовій продукції. У 2022 році імпорт російських сталевих напівфабрикатів до Туреччини досяг рекордного рівня в 3,2 млн т, на 1 млн т більше, ніж у попередньому році.

Що стосується загальної ситуації, то ще однією країною, яка у перспективі може скоротити експорт російських слябів, є Тайвань, який експортує до Європи трохи менш як 1 млн т гарячекатаного рулону на рік. Окрім того, поки не уточнюється, чи торкнеться новий раунд європейських санкцій контролю походження сировинних ресурсів, таких як чавун та коксівне вугілля. Багато гравців ринку вважають, що цей сегмент також може постраждати. У такому випадку це також вплине на Індію. Основним постачальником коксівного вугілля для країни залишається Австралія, проте останнім часом зростає і частка російської сировини. Водночас експорт HRC на європейський ринок має вирішальне значення для індійських металургів.

Нагадаємо, що Туреччина в першому кварталі 2023 року імпортувала майже 959 тис. т заготовки, збільшивши її споживання у 2,2 раза у річному вимірі. У березні поточного року обсяг імпорту заготовки до країни склав 376, 15 тис. т, що у 4 рази більше у річному вимірі. Турецькі прокатники віддавали перевагу іноземній продукції перед місцевою через більш привабливі ціни. Основним постачальником напівфабрикатів до країни залишалася РФ.