Розвиток індустрії майнінгу призвів до появи ASIC-брокерів. Це компанії-посередники, які покращують взаємодію покупців і продавців майнінгового обладнання.

Функції ASIC-брокерів

Сьогодні сфера майнінгу залишається вкрай динамічною. Коливання фіатної вартості біткоїна, стале зростання хешрейту, розробка нових технологій, регуляторні ініціативи у різних країнах світу створюють неабияку невизначеність, що ускладнює процес прийняття грамотних рішень учасниками ринку. Головним поштовхом до утворення сегмента ASIC-брокерів стала масштабна міграція майнерів з Китаю у 2021 році після заборони майнінгу.

Провідні майнінгові компанії розпочали термінове перевезення обладнання до інших країн, а багато підприємців зацікавилися можливістю входу в ринок за таких умов, адже тимчасове падіння хешрейту та складності майнінгу створили додаткові умови для отримання прибутку. В такому середовищі виник чималий попит на професійних посередників, здатних об’єктивно оцінити ринкові умови та запропонувати гідну альтернативу для покупців та продавців «асіків».

Протягом останніх двох років ASIC-брокери почали з’являтися в Північній Америці, Південній Америці та Європі. Ці брокери допомагають купувати чи продавати обладнання або через авторитетних постачальників, або працюючи безпосередньо з виробниками. Наразі цей сегмент вже остаточно сформувався, а різні брокери демонструють різні підходи до надання відповідних послуг.

Деякі брокери (на зразок Luxor Technologies) створили відкриті платформи для купівлі-продажу «асіків». Вони функціонують за принципом аукціону, де як продавці, так і покупці можуть робити відповідні ставки, що прискорює процес знаходження рівноважної ціни на різні види обладнання. Більшість посередників поки що не пропонують такої системи відкритих аукціонів, але такий підхід набуває все більшої популярності.

Інший важливий параметр – це опції, що доступні клієнтам на платформі. Зокрема деякі брокери орієнтуються виключно на купівлю обладнання й не пропонують жодних варіантів для продавців «асіків». Але більшість компаній дозволяє як купувати, так і продавати майнери. У такий спосіб вони не лише розширюють базу клієнтів, а й сприяють кращій координації між усіма учасниками.

Також брокери відрізняються один від одного залежно від того, чи пропонують вони нові «асіки» або ті, що були у використанні. З одного боку, покупці мають змогу придбати обладнання, що вже було у використанні, за досить прийнятними цінами. Ймовірний дисконт може дозволити досягти навіть більшого прибутку, ніж у разі придбання нових «асіків». Проте попит на послуги брокерів при придбанні нових майнерів також зростає, адже відкритий ринок та аукціони сприяють пошуку найвигідніших цінових пропозицій (наприклад, знижок у разі гуртових закупівель). Станом на зараз переважна більшість брокерів працює як з новим обладнанням, так і з тим, що вже було у використанні.

Щодо регіональної присутності брокерів, то існують декілька основних моделей: національна (компанія працює у межах однієї країни: наприклад, США), регіональна (брокер працює у ЄС, Азії, Північній Америці тощо) та глобальна (брокер надає свої послуги по всьому світу). Поточні тенденції свідчать про те, що все більше компаній прагнуть максимально розширити географію своєї діяльності з метою максимізації кількості потенційних клієнтів та очікуваного прибутку. Щодо виробників обладнання, то переважна більшість брокерів працює з різними компаніями для збільшення свого асортименту.

Розвиток сфери майнінгу

Поява ASIC-брокерів та досить значна конкуренція у цьому новому сегменті свідчить про більш професійний підхід до організації підприємницької діяльності у сфері майнінгу. Аналітик Hashrate Index Джаран Мелеруд наводить таку аналогію для опису бізнес-стратегії брокерів: «під час золотої лихоманки продавати лопати».

Іншими словами, ASIC-брокери виступають у ролі посередників, і вони отримуватимуть прибуток під час будь-якої фази ринку, незалежно від динаміки курсу біткоїна та прибутковості майнінгу. Проте обсяг їхнього прибутку, безперечно, залежатиме від попиту з боку учасників ринку та певною мірою корелюватиме з фазою циклу. Навіть такі лідери ринку як пул Foundry USA створюють брокер-підрозділи для диверсифікації своєї діяльності.

Щодо покупців та продавців обладнання для майнінгу, то вони можуть гарантовано зекономити час та отримати оптимальну ринкову ціну. Такі можливості вкрай важливі для прийняття швидких бізнес-рішень щодо інвестування у цю сферу чи виходу з неї. З позицій Біткоїн-екосистеми, це означає, що на додачу до технологічної ефективності підприємці та інвестори можуть додати економічну ефективність.

За таких умов може пришвидшитися перетік капіталу між різними ринками та галузями, що сприятиме найбільш раціональному розміщенню обладнання. Таким чином будуть враховані всі важливі чинники щодо регуляторного впливу, ціни електроенергії та навіть температурні та географічні фактори. Така стабільність вкрай важлива для індустрії майнінгу в умовах регуляторного тиску, що посилюється у США, ЄС та інших юрисдикціях.

Що у підсумку

Розвиток Біткоїн-екосистеми та зростання конкуренції у сфері майнінгу природно призвели до появи ASIC-брокерів. Професійні посередники створюють кращі умови для взаємодії між покупцями та продавцями обладнання. Система аукціонів та відкритого ринку сприяє швидкому і справедливому визначенню рівноважної ціни та обсягів купівлі/продажу обладнання. Загалом ефективніша взаємодія між підприємцями та інвесторами у цій галузі мають запобігти різким коливанням хешрейту навіть у разі радикальних регуляторних обмежень чи заборон майнінгу в певних юрисдикціях у майбутньому.