НАТО надсилає Україні та Росії чіткий сигнал, що стоятиме пліч-о-пліч з українцями до кінця війни.

Питання щодо вступу України до НАТО практично вирішене – двері альянсу відчинені, а РФ не має права вето на його розширення.

Відповідну заяву зробив генсек НАТО Єнс Столтенберг та посол США в Альянсі Джуліана Сміт під час виступу в Центрі Нової американської безпеки CNAS, передає “Голос Америки”.

За його словами, союзники неодноразово заявляли, що погоджуються з тим, що Україна стане членом Альянсу.

“Востаннє всі країни-учасники НАТО заявляли про це на саміті у Мадриді влітку минулого року. Пізніше ми одноголосно вирішили, що лише Україна та члени організації мають вирішити коли настане час офіційно запросити Україну стати членом НАТО. І це ніяк не залежить від Москви та Путіна. У нього нема права вето на розширення НАТО”, – заявив Столтенберг.

Крім того, Столтенберг додав, що Україна повинна залишатися незалежною та суверенною державою, адже в іншому випадку нема сенсу говорити про її членство в НАТО.

Тим часом НАТО надсилає Україні та Росії чіткий сигнал, що стоятиме пліч-о-пліч з українцями до кінця війни.

Додамо, у Парижі 12 червня зустрінуться канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Польщі Анджей Дуда і лідер Франції Еммануель Макрон, які обговорять членство України в НАТО і гарантії безпеки для держави.