За даними нового дослідження, опублікованого в журналі Notae Numismaticae, римські солдати, які відвідували військовий табір, розташований на території сучасної Грузії, мали з собою монети, викарбувані єврейськими повстанцями на землі Ізраїлю близько 2000 років тому.

Археологи, що брали участь у дослідженні, виявили монети римського періоду в Колхіді, екзонімі грузинської держави Егрісі, що знаходився в ті часи на узбережжі Чорного моря, з центром у сучасній західній Грузії.

Встановлено, що частина монет була доставлена ​​на територію сучасної Грузії солдатами X Легіону Імперської римської армії, що охоронював протоку. Легіон заснував молодий Гай Октавій у 41-40 роках до н.е. для боротьби в період громадянської війни, що започаткувала розпад Римської республіки.

Легіон брав активну участь у Першій юдейсько-римській війні, першому з трьох великих повстань євреїв проти Римської імперії.

Однак малоймовірно, що легіонери, що боролися проти євреїв, були тими ж солдатами, які залишили монети в Колхіді, швидше за все монети ходили як гроші всередині легіону десятиліттями, переходячи від покоління до покоління римських воїнів.

Перша юдейсько-римська війна, або як її ще називають, Велике єврейське повстання, почалося приблизно у 66 році н.е., а пік битв припав на 70 рік н.е., в результаті Єрусалим був захоплений римлянами, а Другий Храм був зруйнований Тітом.

Повстання тривало до облоги римлянами Масади, яка закінчилася масовим самогубством майже 1000 її єврейських захисників під час Песаха73 або 74 року н.е., які таким чином вирішили уникнути поневолення чи смерті від рук римлян.

За словами доктора Петра Яворського, археолога та експерта з монет з Варшавського університету, який брав участь у цьому дослідженні, більшість монет було виявлено в період з 2014 по 2022 рік польсько-грузинською групою у фортеці Гоніо, римському форпості в Аджарії на Чорному морі. 

На думку вчених, легіонери доставили монети на це місце приблизно у 115 році н.е., коли римський імператор Траян, який правив з 98 по 117 роки н.е., розпочав успішне вторгнення спочатку до Парфянської імперії — великої іранської політичної та культурної сили в стародавньому Ірані з 247 року до н.е. — 224 року н.е., розширюючи кордони Римської імперії вглиб Близького Сходу.

Історичні документи та археологічні знахідки свідчать про те, що X Легіон, що охоронював протоку (або «Легіон X Фретензіс»), брав активну участь у цьому вторгненні і провів деякий час у Колхіді, яка, на думку дослідників, служила матеріально-технічною базою для всіх військових операцій римлян у цьому регіоні. Крім того, історики виявили, що окрім солдатів «Легіону Фретензіс», монети єврейських повстанців привозили до Колхіди і легіонери І та ІІІ століть нашої ери.