Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови про звернення до світової спільноти із закликом визнати Республіку Білорусь державою-агресором.

Текст проєкту постанови №9397 оприлюднений на сайті парламенту, передає Укрінформ.

Повна назва документа – «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Республіки Білорусь державою-агресором» 

Автори проєкту зазначають, що Україна залишається об’єктом збройної агресії з боку Російської Федерації, у тому числі через підтримку та забезпечення масштабних терористичних атак із території Білорусі. Українські парламентарії підкреслюють, що РБ дозволяє використовувати свою територію, повітряний простір та інфраструктуру для вторгнення РФ на суверенну територію України серед іншого для базування ракетних підрозділів, підрозділів військово-космічних сил Росії, систематичних обстрілів Української держави, проникнення диверсійно-розвідувальних груп на територію України, у тому числі сформованих із військовослужбовців Республіки Білорусь, проживання та харчування російських військових, лікування поранених, ремонту техніки. Окрім того, вищі посадові особи Білорусі систематично роблять публічні заяви про різнобічну підтримку агресії РФ проти України.

Зважаючи на це, на підставі норм Статуту ООН та враховуючи положення Резолюції Генеральної асамблеї ООН 3314 «Визначення агресії» від 14 грудня 1974 року вказується, що Верховна Рада має намір визнати Республіку Білорусь державою-агресором. Відповідно до проєкту український парламент наголошує на недопустимості безкарності винних за злочини проти людяності, вчинених від початку агресії проти України. Окрім того, ВР планує закликати міжнародне співтовариство визнати Білорусь державою-агресором, що всебічно підтримує тероризм Російської Федерації, чим ставить під загрозу міжнародний мир і безпеку.

Верховна Рада також планує закликати Кабмін негайно опрацювати питання розірвання дипломатичних відносин між Україною та Республікою Білорусь.

Окрім того, ВР має намір закликати міжнародних партнерів посилити тиск на Республіку Білорусь, у тому числі шляхом запровадження санкцій, щоб зупинити агресію та примусити білоруське керівництво припинити дозволяти використовувати територію Білорусі для вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності, терористичних актів проти України та її громадян.

Також український парламент планує закликати уряди та парламенти держав світу сприяти наданню Україні необхідної військової допомоги з метою посилення її оборонних можливостей, гуманітарної допомоги для постраждалого мирного населення та внутрішньо переміщених осіб.

©golovneua.com