Естонія, Бельгія, Кіпр, Франція та Угорщина підписали угоду про спільну закупівлю французьких зенітно-ракетних комплексів малої дальності Mistral.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Зазначається, що угода є ознакою того, що Франція досягла прогресу у переконанні деяких європейських союзників виявити інтерес до власних систем європейського виробництва, а не до систем, вироблених за межами Європи, як рекомендує Німеччина в рамках так званої “Ініціативи Європейського небесного щита”.

Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив спільну закупівлю 5 країн комплексів Mistral, назвавши це гарним прикладом співпраці.

Джерела Reuters повідомили, що угоду було підписано на зустрічі міністрів оборони у Парижі, метою якої була координація європейських зусиль щодо покращення можливостей протиповітряної оборони на всьому континенті після вторгнення РФ в Україну.Читайте також: Ворог не знищив жодного Patriot в Україні – Зеленський

Mistral — це сучасний зенітно-ракетний комплекс для ураження гелікоптерів та літаків, розроблений у Франції. Mistral доступний як у портативному варіанті (ПЗРК), так і для використання на стартових платформах для транспортних засобів, кораблів та гелікоптерів. Він має радіус дії до 6 км, призначений для захисту від літаків та гелікоптерів, що літають відносно низько.

©golovneua.com