Фуміо Кісіда нагадав про документ 2013-го року.

Україна перебуває під “ядерною парасолькою” Китаю, який зобов’язався забезпечити безпеку Києва в разі загрози застосування ядерної зброї, заявив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

“Відповідаючи на запитання, чи захищена Україна “ядерною парасолькою”, я скажу, що мені відомо про домовленості між Китаєм і Україною щодо ефективної співпраці. У спільній заяві, опублікованій на той час, ідеться про те, що Китай згоден надати Україні взаємні гарантії безпеки в разі вторгнення в Україну або загрози вторгнення із застосуванням ядерної зброї”, – сказав Кісіда під час виступу в парламенті, повідомляє ТАСС.

У грудні 2013 року чинний тоді президент України Віктор Янукович здійснив візит до Китаю, де разом із головою КНР Сі Цзіньпіном підписав декларацію про поглиблення стратегічного партнерства між Києвом і Пекіном.

У документі зазначається, що Пекін зобов’язується за жодних умов не застосовувати і не погрожувати застосуванням ядерної зброї щодо України, оскільки Київ відмовився від ядерного статусу. Крім цього, Пекін підтвердив “надання Україні відповідних гарантій безпеки”, якщо вона “стане жертвою агресії із застосуванням ядерної зброї або загрози здійснення такої агресії”.