Українські залізничники не передбачають у 2023-му ажіотажного попиту на перевезення зернових вантажів, який спостерігався торік. Про це йшлося під час наради УЗ із представниками аграрного ринку 15 червня.

Як зауважив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов, наразі ажіотажного попиту не фіксується, навпаки, обсяг перевезень залізницею зменшився.

Не бачить посадовець і передумов для суттєвого зростання обсягів перевезень у подальшому.

«Як прогнозують, лише 44 млн т (зернових, — ред.) буде експортовано, і, на мою думку, лише 25–28 млн т проїде залізницею. Якщо розділити це на 12 місяців, я бачу, що значно зменшиться, по-перше, обсяг перевезень. Тому що фізично менша вантажна база. По-друге, у нас зміщення знову піде на осінь невелике, бо менше озимої посіяли. Тому я вбачаю, що до 2 млн т (на місяць, — ред.) будемо везти», — розповів Валерій Ткачов.

Представник УЗ також спрогнозував сплеск попиту на вантажні перевезення зернових у жовтні–листопаді. «Потім знову буде стабільне перевезення. Тобто не буде таких яскраво виражених піків, які були минулого року, коли мали перевезти 60 млн т, а інфраструктурна можливість — лише 30 млн т. І це спровокувало сплеск у жовтні минулого року попиту на вагони, на перевезення. На сьогодні обсяги вже зменшилися. Ми розуміємо, які наші інфраструктурні можливості і через порти, і через західні переходи. Тому я не думаю, що там буде такий ажіотажний попит», — уточнив посадовець.

В той же час, Валерій Ткачов додав, що за умови зростання попиту більше за інфраструктурні можливості передачі Укрзалізниця повернеться до практики лімітування планів. «І ми будемо за цим слідкувати. На сьогодні цієї проблеми немає, і, я думаю, що так гостро вона не буде стояти. Бо всі вже зрозуміли, які наші можливості в тому чи іншому напрямку. Всі зрозуміли, що тут питання не в залізниці, а в наявності портових потужностей у Польщі, Румунії, можливостях місцевих перевізників транспортувати ці вантажі. Ми повернемося до процедури лімітування, якщо справді буде дуже великий попит на перевезення у цьому напрямку, який перевищує інфраструктурні можливості», — пояснив представник УЗ.